POLICIJSKA UPRAVA VARAŽDINSKA
Milčetićeva 10, 42 000 Varaždin, tel.: +385 42 372 111
varaždinska uprava > Vijesti > Završen preventivni projekt „Nasilje preko Interneta – cyberbullying“

Završen preventivni projekt „Nasilje preko Interneta – cyberbullying“

Završen preventivni projekt „Nasilje preko Interneta – cyberbullying“
13. travanj 2017. -

Foto: PU varaždinska

Policijska uprava varaždinska završila je trogodišnji preventivni projekt suzbijanja nasilja preko modernih tehnologija, pod nazivom „Nasilje preko Interneta – cyberbullying“.

Partneri u projektu bili su: Upravni odjel za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije, Elektrostrojarska škola Varaždin, Zaklada za prevenciju kriminaliteta „Sveti Mihael“ i Međunarodno policijsko udruženje IPA sekcija Varaždin.

Projekt je započeo u listopadu školske godine 2014/2015. Ciljana skupina su bili učenici osnovnih škola od petog do sedmog razreda iz 43 od ukupno 47 osnovnih škola, na području grada Varaždina i Varaždinske županije, na kojima je aktivno sudjelovalo ukupno 1 540 učenika.

U tom trogodišnjem razdoblju provodile su se preventivne aktivnosti planirane kroz tri komponente s ciljem generacijske edukacije učenika radi podizanja znanja o pravilima ponašanja na društvenim mrežama, zaštite osobnih podataka i privatnosti općenito te informiranjem i upoznavanjem roditelja o opasnostima koje vrebaju u virtualnom svijetu te kaznenopravnoj zaštiti djece.

Projekt je završen u pozitivnom ozračju uručenjem zahvalnica i simboličnih poklona za aktivno trogodišnje sudjelovanje.

Sudjelovanje 92% osnovnih škola, odnosno 93% učenika i 74% roditelja, bilo je iznad očekivanog odaziva.

Analizom dobivenih podataka iz anonimnih anketa možemo ustvrditi da učenici znaju koje opasnosti prijete iz virtualnog svijeta, da su naučili prepoznati nasilje preko Interneta ali i širiti znanje da se o takvom nasilju ne smije šutjeti već ga treba prijaviti, da većina učenika kontrolira vrijeme provedeno na Internetu i na računalu, naučili su kako se obraniti ikome se obratiti u slučaju da dobiju neželjene i uznemirujuće poruke, da osobne podatke zaštite te da ne kontaktiraju nepoznate osobe.  

Broj podnijetih kaznenih prijava za kaznena djela počinjena preko Interneta na štetu djece Policijske uprave varaždinske, u vremenskom razdoblju od 2014. do 2016. godine, ukazuje na pad predmetnih djela te da ista ne tangiraju ciljanu populaciju iz projekta.  Ovim projektom nastojalo se, između ostalog, senzibilizirati učenike i njihove roditelje na prijavljivanje nasilja preko Interneta, tako da očekujemo da se suzi tamna zona ove vrste kriminaliteta u budućim vremenskim razdobljima.

Pozitivne reakcije djece(93% djevojčica i 86% dječaka ocijenilo je radionice od 1 do 5 ocjenom 5), ravnatelja i njihovih stručnih suradnika, web objava škola te ostvarene suradnje kroz ovaj projekt, motivacija je za nastavak buduće suradnje po pitanju sigurnosti djece.

Svi navedeni indikatori ukazuju da je ovaj preventivni projekt Policijske uprave varaždinske vrlo uspješno realiziran, stoga ćemo nastaviti provođenje preventivnih aktivnosti u suzbijanju ove vrste nasilja.

Reakcije učenika na projekt:

Projekt mi se vrlo svidio. Uputio je učenike na opasnosti na Internetu za koje svi trebamo znati. Nismo mi svjesni koliko opasnosti vreba na Internetu,no uz prezentaciju ovog projekta naučili smo mnogo i svi ćemo biti oprezniji. Ako ste žrtva nasilja preko Interneta ,odmah se obratite roditeljima ili učiteljima. No isto tako promislite prije nego što nešto  komentirate,proslijedite,ne šaljite ružne i uvredljive poruke .Zaštitite se ,promislite i budite oprezni,jer Internet je pun opasnosti!! (Lana)

Radionica je bila jako zabavna. Naučili smo mnogo o opasnostima na Internetu,te da ne smijemo davati svoje osobne podatke na različitim stranicama. Kasnije smo se prihvatili kreativnog djela. Radili smo u parovima po troje ,a nekih je bilo i po četvero. Na kraju smo sve radove stavili na jedan plakat. (Mateo)

Predavanje me naučilo biti pažljiviji na Internetu i pripaziti da ne pokazujem svoj identitet. (Vida)

Na predavanju smo naučili da moramo biti pažljivi i trebamo paziti što radimo na Internetu –STOP NASILJU NA INTERNETU      (Izidora))

Bilo je zanimljivo i poučno. Bilo je super izrađivati plakat. Crtali smo i pisali poruke .Treba biti pažljiv na Internetu.  (Mihaela)

Napravili smo plakat na kojem pišu poučne poruke o nasilju preko Interneta. (Veronika)

Na ovim radionicama sam se jako zabavila i nešto novo naučila. Naučila sam da svoje osobne podatke treba čuvati,da ne smijemo na facebooku prihvaćati zahtjeve od nepoznatih ljudi i još mnoga druga upozorenja kojih se treba držati. Veselim se što će se ovaj projekt održati svake godine zbog sigurnosti drugih na Internetu. (Ana)

Zamjenik načelnika Policijske uprave varaždinske Darko Blaži, u srijedu, 12. travnja, tim je povodom uručio zahvalnicu za partnerstvo u projektu upravitelju Zaklade za prevenciju kriminaliteta „Sveti Mihael“, Alenu Kišiću.

Svečanom uručenju prisustvovali su predsjednica Upravnog odbora Zaklade „Sveti Mihael“ Dubravka Biberdžić, voditelj Službe policije PU varaždinske Darko Dragičević i policijska službenica za prevenciju Tatjana Novak, koja je provodila projekt „Nasilje preko Interneta – cyberbullying“. Tom su prilikom prezentirani rezultati ovog vrlo uspješnog projekta, te je najavljeno njegovo daljnje provođenje od iduće školske godine.

Vijesti za aktualni mjesec:


19.1.2018.Ivanec – ozlijeđen pješak
19.1.2018.Krađa mobitela
19.1.2018.Provala u vikend kuću
19.1.2018.Ostali događaji
18.1.2018.Pojačani nadzor prometa tijekom narednog vikenda
18.1.2018.Osumnjičena za razbojničku krađu
18.1.2018.Krađa iz vozila u Lepoglavi
18.1.2018.Krađa iz trgovine
18.1.2018.Lepoglava – provala u kuću
18.1.2018.Ostali događaji
17.1.2018.Ostali događaji
17.1.2018.Ozlijeđen vozač osobnog vozila
16.1.2018.Zatečen u provali u trgovinu
16.1.2018.Provala u skladište PET ambalaže
16.1.2018.Ostali događaji
15.1.2018.Sigurno sudjelovanje pješaka i biciklista u prometu
15.1.2018.Cestica – u prometnoj nesreći smrtno stradala pješakinja
15.1.2018.Prometne nesreće i prekršaji u prometu
15.1.2018.Prometna nesreća s ozlijeđenim osobama
15.1.2018.Ozlijeđena pješakinja


str.: 1 od 4. Ukupno: 78 zapisa.